24 nov 2022
Je huid voelt trekkerig aan, maar alles wat je erop smeert lijkt nutteloos te zijn. Je hebt waarschijnlijk een droge huid, maar hoe verminder je eigenlijk een droge huid?
Droge huid is erg vervelend. Een droge huid kan er namelijk voor zorgen dat je sneller onzuiverheden en tekenen van huidveroudering ontwikkeld, maar ook verlies je die gezonde glow en zie je er al snel vermoeid uit.
Heb je één of meerdere kenmerken? Dan weet je dat je een droge huid hebt en dat we samen aan de slag kunnen.
Wanneer je langdurig last hebt van een droge huid kan er eczeem of een huidinfectie ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je een droge huid op tijd vermindert.
Let op! Een droge huid is niet hetzelfde als een vochtarme huid. Een droge huid geeft aan welk huidtype je hebt. Vochtarm is een huidindicatie die meer zegt over je huidconditie.
Iedereen heeft gedurende het jaar wel eens last van een droge huid. Je kunt van nature een droge huid hebben, maar je kunt ook een droge huid ontwikkelen (dit noemen we een vochtarme huid). Met name wanneer je ouder wordt kun je gevoeliger worden voor het ontstaan van een droge huid.
Ook externe factoren spelen een grote rol in het ontstaan van een droge huid. De wisseling van de seizoenen, maar ook de kachel in de winter is van invloed.
Wanneer je een droge huid of vochtarme hebt is de bovenste laag van je huid de ‘Stratum Corneum’ uit balans. Je huidbarrière is kapot en verliest zijn werking: het beschermen van je huid. Je huid kan geen vocht meer vasthouden en droogt uit (dit noemen we T.E.W.L transepidermal water loss). Het gevolg is dat er veel vocht uit je huid verdampt, schilfertjes zich opstapelen en bacteriën lekker hun gang kunnen gaan. Je huidconditie gaat achteruit waardoor de symptomen van een droge huid verergeren.
Het lastige is dat wanneer je huidbarrière kapot is, het lastig is voor je huid om deze zelf weer te herstellen. Daarbij is het een illusie om te denken dat meer water drinken of extra dikke vochtinbrengende crèmes je droge huid direct kunnen oplossen. Wil je effectief een droge huid behandelen dan is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen.
Misschien denk je bij schade op je huid aan heftige oorzaken, maar helaas kan een droge huid door schade sneller ontstaan dan je denkt. Te vaak en te heet douchen, het trekken aan losse velletjes of het uitknijpen van puistjes beschadigen je huidbarrière met als gevolg het ontstaan van een droge huid.
Helaas kunnen producten ook zorgen voor een droge huid. Denk aan parfum, cosmetica maar ook scrubs met een (grove) korrel. Vooral producten die een hoge dosis alcohol bevat kunnen een trigger zijn voor het ontstaan van een droge huid.
Naarmate je ouder wordt wordt vermindert de aanmaak van collageen en elastine in je huid. Je huid wordt dunner en minder elastisch. Het gevolg is dat je meer rimpels en droogte lijntjes krijgt. Ook produceert je huid minder huidlipiden (huidvetten) met als resultaat een droge huid.
Een droge huid kan ook veroorzaakt worden zoals een (huid) ziekte zoals Ichthyosis (vissenhuid) of Atopisch eczeem. Ook het gebruik van medicijnen, chemotherapie of antibiotica kunnen er voor zorgen dat je een droge huid ontwikkeld. Mocht dit op jou van toepassing zijn, vraag dan altijd advies bij je huisarts of de specialist waar je onder behandeling bent en ga niet zelf thuis aan de slag.
In de winter is de luchtvochtigheid zowel binnen in huis als buiten op straat lager. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, zal de huid meer water afstaan aan de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid juist hoog is, zal de huid minder makkelijk vocht afstaan aan de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een zomerse ‘vochtige’ dag in België, waarbij zweet maar moeilijk verdampt en je kleding aan je lichaam blijft plakken.
In de winter geeft de huid dus meer water af aan de lucht en het gevolg hiervan is dat er in de huid snel een vochttekort ontstaat. Zeker als er voor de winter al een vochttekort aanwezig was in je huid, dan zal je in de winter al helemaal merken dat het erger wordt. Je huid gaat misschien jeuken, je ziet schilfertjes en je make-up blijft minder mooi op je huid liggen. Daarnaast is het buiten ook koud tijdens de wintermaanden en ook dit zorgt voor droge huid. Denk er maar eens aan als je een heel stuk buiten hebt gelopen in de winter. Je huid zal ongetwijfeld een stuk trekkerig aanvoelen dan normaal.
Ook kan je opmerken in de winterperiode dat je huid sneller rood kleurt en/of jeukt. Door een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid kan de huid minder hebben. Zo is de huid bij een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid sneller en heviger geïrriteerd. Ook hebben mensen met eczeem en rosacea meer last bij koude en droge lucht.
Gelukkig heeft je huid ook trucjes om zichzelf te beschermen tegen de winterse kou. En dat is maar goed ook! Na bepaalde tijd past huid zich namelijk aan: de buitenste huidlaag wordt dikker, waardoor de huid zich sluit en de verdamping afneemt. Je merkt daardoor dat je huid meteen reageert bij de eerste koude dagen en dat dit minder wordt gedurende de wintermaanden.
In veel gevallen is het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid niet voldoende om de huid gevoed en gehydrateerd te houden. Je wil natuurlijk niet dat de schilfertjes van je huid afvliegen en dat je huid na een warme douche of boswandeling super droog aanvoelt…
Maar wat kan je dan doen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: geef je huid wat hij mist op dat moment! Zoals hierboven beschreven mist je huid dus behoorlijk wat vocht in de wintermaanden omdat hij meer vocht afstaat aan de lucht. Belangrijk is dus extra hydrateren!
Je kan dit op verschillende manieren doen. Gebruik jij nu hyaluronzruu, vitamine B (niacinamide) of vitamine E in je verzorging bijvoorbeeld? Dit zijn ingrediënten die de huid voorzien van vocht en dat is precies wat we willen in de winterperiode!
Gebruik je één van deze ingrediënten al wel? Misschien heeft je huid in de winter dan een combinatie nodig van deze ingrediënten of zit je te laag in percentage. Belangrijk is daarom om je goed te laten informeren door een professional die jouw huid kent en je passend advies kan geven.