22 jan 2023

Wat kan je doen aan wallen?

Regelmatig vragen mensen me wat er nu eigenlijk te doen is aan wallen onder de ogen. Er bestaan genoeg cosmeticaproducten die claimen donkere kringen, rimpels en vochtophopingen rondom de ogen te kunnen verbeteren. Maar werken ze ook? En hoe zit het met kompressen of plakjes komkommer op de ogen? Even een tijdje wat eerder naar bed misschien? En dan is er ook nog het verhaal over de aambeienzalf…. Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat als er over ‘wallen’ gesproken wordt, het zowel kan gaan om een donkere verkleuring als om ‘zakjes’ onder de ogen. Wil je weten hoe je wallen ontstaan zijn en wat je er aan kunt doen dan is dit onderscheid van essentieel belang.

De donkere verkleuring onder de ogen

De donkere verkleuring onder de ogen kan veroorzaakt worden doordat bloedvaten door de dunne huid van de ogen heen schemeren, maar kan ook ontstaan ten gevolge van hyperpigmentatie van de huid. Het doorschemeren van bloedvaten door de huid van de ogen komt vooral voor bij mensen met een dunne, bleke huid en met oppervlakkig liggende venen. Een kwestie van aanleg dus. Toch is het zo dat veroudering het probleem verergert; de schade van de zon maakt de huid nog dunner en slapper zodat de vaatjes nog beter zichtbaar worden. De pigmentafzetting onder de ogen komt juist weer vaker voor bij mensen met een wat donkerdere huid. Zoals al vaker beschreven op mijn blog is deze vorm van pigmentatie heel gevoelig voor zonlicht.

Zakjes onder de ogen

Ook hier zijn meerdere oorzaken voor. De zakjes onder de ogen kunnen ontstaan door verslapping van de huid (je hebt als het ware huid te veel) of door een ophoping aan lokaal vet. Tenslotte kan ook vocht zorgen voor wallen onder de ogen. Net als bij de donkere verkleuring onder de ogen is het voor de behandeling van ‘zakjes’ onder de ogen belangrijk te weten wat de exacte oorzaak is. De huid onder de ogen is dun en erg gevoelig voor schade van buitenaf; met name zon en roken kunnen de elasticiteit van de huid sterk verminderen waardoor de huid rimpelig wordt en gaat hangen. Doordat door ouderdom de spiertjes onder de ogen ook verslappen wordt het onderhuidse vet niet langer tegengehouden en wordt het zichtbaar. Wallen onder de ogen ten gevolge van vocht zie je vaak bij mensen met allergieën, maar kunnen ook ontstaan doordat je lichaam als je ouder wordt meer moeite heeft vocht efficiënt af te voeren. Dit valt vooral op bij het wakker worden als je uren in een horizontale houding hebt gelegen.

Over de behandeling vertel ik je volgende keer meer.

Groeten

Hanne