07 okt 2022

Tips voor de perfecte huid

Ik kan het niet laten om nog een keer te schrijven over het reinigen van je gelaat. Goed reinigen is echt zo’n essentiële stap in je huidverzorgingsroutine. Helaas zie ik oneindig veel problemen bij mensen die hun huid te vaak of met verkeerde producten reinigen.

Een goed gereinigde huid straalt, is voldoende gehydrateerd en de kans op verstopte poriën en puistjes is klein. Een huid die slecht (of overmatig) gereinigd wordt, zal er dof, droog of juist erg vet en onrustig uitzien. Niet alleen maak je door overmatig reinigen de barrièrefunctie van je huid stuk, je verwijdert ook allerlei bacteriën die je huid juist gezond houden. De balans tussen te veel en te weinig reinigen is – om het nog ingewikkelder te maken – bij iedereen anders.

Is je huid als een zijden bloesje of jeans?

Vergelijk het met het wassen van kleding; hoewel het ene kledingstuk als nieuw uit je wasmachine komt, kan een ander kledingstuk na een wasbeurt op 40 graden meteen de vuilnisbak in.De kunst is erachter te komen of jouw huid lijkt op dat zijden bloesje of meer overeenkomsten heeft met een jeans. Als je dan nog kunt achterhalen waar ‘de vlekken’ door veroorzaakt zijn, heb je grote kans dat je dagelijkse wasbeurt je huid mooier en sterker maakt.

Deze week wil ik ingaan op het reinigen van een normale tot droge en/of gevoelige huid.

Droge en/of gevoelige huid

Is je huid droog en/of gevoelig dan adviseer ik je om je huid zo min mogelijk te reinigen. Gebruik bij voorkeur alleen ’s avonds een milde reiniger die je afspoelt met water en die niet of weinig schuimt.Een melkachtig product, waaraan olie is toegevoegd, is voor jouw huid het meest geschikt. ’s Morgens is het voldoende als je je huid met water afspoelt. Blijft jouw huid bij een dergelijk product erg droog en gevoelig, dan kan je je gezicht ook met een plantaardige olie reinigen. Het klinkt gek, maar de olie in het product lost vuil en bacteriën op zonder je huid uit te drogen. Je kunt de olie in je huid masseren en de restanten verwijderen door na te spoelen met een beetje water of met een milde reiniger. Je kunt ook een beetje olie door je reinigingsproduct mengen. Rijst-, jojoba- en camelia-olie zijn hiervoor erg geschikt, omdat ze niet al te vet zijn. Deze oliën halen ook je waterproof make-up perfect weg!

squalaan_droge_huid

Extreem droge en gevoelige huid

Wanneer je een extreem droge en gevoelige huid hebt, reageer je vaak niet goed op wassen. Kies in dit geval om te reinigen met een olie. Masseer deze dan in je huid en verwijder de restanten met een wattenschijfje en een beetje olie in plaats van water.

Droge huid en puistjes

Heb je een droge huid met puistjes dan kan je je huid ook met een olie reinigen. Ik adviseer dan wel om je huid na te reinigen met een wateroplosbare reiniger om vervelende bacteriën zo goed mogelijk te verwijderen. Smeer je huid direct na het wassen weer in met een goede moisturizer die kalmerende en barrièreherstellende stoffen bevat, bij voorkeur als je huid nog licht vochtig is.

Rosacea

Als je last hebt van rosacea, dan heb je per definitie een gevoelige huid. Heb je ook nog puistjes/bultjes, dan wordt het lastig. Die puistjes worden vermoedelijk veroorzaakt door demodexmijten die op de huid leven. Dit is met behulp van een microscoop eenvoudig vast te stellen, maar helaas doen weinig artsen dit. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen als je rosacea hebt. Aan de andere kant gaat door te goed reinigen de kwetsbare barrièrefunctie van de huid snel stuk waardoor de ontstekingen en de onrust erger zullen worden. Omdat elke rosaceahuid weer anders reageert, is mijn advies om hier toch een beetje mee te experimenteren. Trial-and-error dus…

Demodexmijten kunnen niet goed tegen tea tree oil, maar je huid zelf helaas ook niet altijd. Ga dus voorzichtig te werk. Reinig eerst twee keer per dag je gezicht met olie en voeg daaraan een druppeltje tea tree oil toe, spoel dit vervolgens af met een milde reiniger. Gaat dit goed, dan kan je proberen half olie-half tea tree oil te doen. Is dit toch te heftig voor je huid, reinig je gezicht dan gewoon twee keer per dag met een milde wateroplosbare reiniger.  Smeer je huid na het reinigen direct in met een moisturizer. Blijft je huid erg droog, breng dan voor het reinigen met een wattenschijfje wat olie op de huid of meng een beetje extra olie door je reiniger

Huidaandoening-Rosacea-behandeling-Huid-Laser-kliniek-Utrecht


Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

Groetjes

Hanne

IMG_6219