08 jan 2023

De 10 winterhuidtips!

Het heeft tot nu toe nog niet mogen zijn; heerlijke sneeuwwandelingen, een sneeuwman maken met de kids of sneeuwballengevecht. Maar aan de Siberische vrieskou hebben we wel gesprongen lippen, hielen die aanvoelen als schuurpapier en een droge, schilferige en vlekkerige huid overgehouden.

Want door de grote temperatuursverschillen, maar vooral ook door die extreem droge lucht heeft je huid het moeilijk. Weet je je geen raad meer? Lees dan even de onderstaande tips door!

10 huidtips voor in de winter

  1. Zorg dat de lucht in je huis vochtig genoeg is. Een goedkope optie is het hangen van vochtbakjes op je verwarming. Natte theedoeken op de verwarming werken ook. Effectiever is een luchtbevochtiger, maar daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.
  2. Hoe verleidelijk het ook is als je het koud hebt; vermijd lang en warm douchen of baden. Gek genoeg is er bijna niets wat je huid zo sterk uitdroogt als onze dagelijkse wasbeurt. Aangezien een lauw bad in dit weer niet heel erg aantrekkelijk is, adviseer ik niet al te vaak en niet al te lang te badderen. En alsjeblieft; stop als je last hebt van een droge huid vooral geen badschuim in bad!
  3. Heb je het hele jaar door last van een droge huid en heb je al van alles geprobeerd kijk dan eens naar de waterkwaliteit. Hard water droogt uit. Je hebt apparaten om water te ontharden. Vind je dat een beetje ver gaan dan kan je je gezicht ook alleen met een milde toner of bronwater reinigen. Dan dus in bad niet ‘koppie onder’ gaan!
  4. Reinig in deze barre tijden alleen met een ongeparfumeerd product waar olie aan toegevoegd is. Je kunt als je last hebt van een droge huid ’s morgens ook gerust het reinigen met een cleanser overslaan.
  5. Smeren, smeren, smeren. Bij een droge huid is twee keer per dag smeren echt niet genoeg; de meeste crèmes werken maar een paar uur… Zorg dat er op verschillende plekken in huis producten staan en smeer je handen na elke keer handen wassen direct in. Ook na het douchen of badderen moet je direct smeren. Doe dit bij voorkeur als je huid nog vochtig aanvoelt. Werkt echt.
  6. Kijk even kritisch naar de ingrediëntenlijst van je producten. Voor de meeste mensen is een moisturizer op waterbasis in de winter onvoldoende. Je laat in de winter daarom beter een check-up van je huid doen en schat dan een nieuw product aan, aangepast aan de noden van het het seizoen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde werkzame stoffen beter hun werk kunnen doen in een niet al te vette crème. Een dun laagje over je normale crème aanbrengen is dan een betere optie. Ingrediënten die goed werken tegen een droge huid en de poriën niet verstoppen zijn petrolatum, glycerine, ceramiden en dimethicone. Ook vochtvasthoudende stoffen als collageen en hyaluronzuur en barrièreherstellende stoffen als niacinamide zijn nuttig. 
  7. Haal de dode huidcellen weg met een exfoliant als glycolzuur of salicylzuur. Salicylzuur is wat milder maar glycolzuur is wat beter in staat vocht vast te houden. Hierdoor verdwijnen niet alleen de schilfers maar kunnen hydraterende en barrièreherstellende stoffen in cosmetica ook beter hun werk doen.
  8. Schurende kleding kan ook een geïrriteerde en droge huid veroorzaken.
  9. Een zonnebrandcrème moet je eigenlijk dagelijks gebruiken, maar bij het schaatsen en sleeën helemaal! IJs/water weerkaatst 20% van de stralen; sneeuw maar liefst 80%.
  10. De laatste tip gaat niet echt over je huid maar over je haar. Zie je er de laatste weken uit als een van de stampertjes (met ander woorden: staat je statische haar alle kanten op) haal dan eens een doekje voor de droogtrommel over je haar en borstel.
posts januari 2023 (3)

Ik wens jou nog een hele fijne zondag. En ik ben vast van plan de 11e wintertip te volgen; van het drinken van een tas heerlijke chocolademelk na een stevige winterwandeling. Dan krijg je mooie blozende wangen:-)!

Groetjes

Hanne